Please enable JS

Jak se obléct na pracovní pohovor?

Jak se obléct na pracovní pohovor?
Jak se obléct na pracovní pohovor?
03. Červen 2022

Pracovní pohovor je jistě pro spoustu z nás záležitostí, při které jsou nervy na pochodu. První dojem lze udělat pouze jednou, a tak se přirozeně snažíme ukázat v co nejlepším světle. Jednou z otázek, která nám běhá před pohovorem hlavou je, co si obléct. Jak se vyhnout chybám a zbytečným nedostatkům? Poradíme Vám. 

Obecně se dá říct, že při výběru oděvu na pohovor se řídíme typem pozice a atmosféry na pracovišti. Proto si nejprve nastudujte co nejvíce informací o dané firmě. Ty se Vám jistě budou hodit i u samotného pohovoru a pomohou Vám při rozhodování, jestli si vzít oblek, nebo stačí padnoucí košile. Jiné oblečení se hodí do práce v kanceláři a jiné do fabriky. Každopádně však zvolte čisté, dobře padnoucí oblečení, ve kterém se budete cítit příjemně. Myslete i na barvy, které by spolu měly ladit.

Jakému oblečení se jednoznačně vyhnout?

  • Trička s divokými potisky
  • Tílka
  • Kraťasy
  • Sandály
  • Mikiny
  • Vyzývavé oblečení

Jiný výraz pro typ nebo styl oblečení je dress code. Ten Vám může být nápomocný při výběru šatníku. U příležitosti pracovního pohovoru můžete čerpat hned ze tří typů:

Smart casual

S tímto typem oblečení neuděláte chybu při ucházení se o různé kreativní nebo specializované pozice, ale i u klasických dělnických pozic. Pro muže se hodí košile s krátkým nebo dlouhým rukávem či polokošile a k tomu dlouhé kalhoty tmavé barvy. Chybu neuděláte ani se svetrem či sportovním sakem. Volte však z tmavších barev s jemnými vzory. Pokuste se v létě vyvarovat tílkům, kraťasům a otevřeným botám. Ženám bude vyhovovat kardigan, overal, sukně nebo džíny s halenkou.

Business casual

Zde se řídíme heslem: „Pohodlné, ale přesto elegantní.“ Tento typ oděvu se hodí pro uchazeče do školství nebo finančnictví a je formálnější než předchozí. Mužům se doporučuje přijít v saku a košili. Ženám postačí blůza, sako nebo košile s lodičkami a vhodnými doplňky. Pamatujte však na délku sukně, která by měla dosahovat minimálně ke kolenům.

Business formal

Poslední typ odívání je nejformálnější. Například pro právníky je to běžné denní oblečení. Hodí se pro uchazeče o vedoucí pozice, manažery a ředitele. Pro muže se doporučuje sako s kravatou, společenské kalhoty a polobotky. Přidat lze také kožené doplňky jako pásek nebo aktovku. Ženy mohou přijít v konzervativním kostýmku nebo pouzdrové sukni, uzavřených botách a elegantních doplňcích. V obou případech dbejte na tmavší, tlumené barvy.

A jak na pohovoru zazářit a získat práci snů? Připravte se na nejčastější otázky s námi.

Chyběla Vám v článku nějaká informace a máte další dotazy? Napište nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.