Please enable JS

Jaké jsou nejčastější důvody ke změně práce?

Jaké jsou nejčastější důvody ke změně práce?
Jaké jsou nejčastější důvody ke změně práce?
09. Prosinec 2022

Práce je pro každého z nás něčím, co v našem životě hraje důležitou roli. Proto je třeba si ji dobře vybrat. Přecejen v ní trávíme podstatnou část našeho života. Občas se ale stává, že i když si na výběru zaměstnání dáme záležet, nakonec v něm nejsme spokojení. V takovém případě není nic špatného na tom, jít zkusit pracovat někam jinam, nebo dokonce úplně změnit kariéru. A jaké jsou ty nejčastější důvody ke změně práce?

Nevyhovuje Vám finanční ohodnocení 

Častým důvodem ke změně práce je pocit nízkého finančního ohodnocení. Tady určitě radíme nejprve zkusit situaci vyřešit, než si budete hledat nové místo. Za požádání o zvýšení mzdy nic nedáte. pokud je s Vámi zaměstnavatel spokojený, určitě najdete nějaké východisko. Ne vždycky se však ke společnému závěru dopracujete, pokud není v silách společnosti zvýšit Vám odměnu a Vy přesto cítíte, že byste si opravdu zasloužili více, poohlédněte se jinde. Třeba taky zjistíte, že Vás platí vcelku dobře a nakonec se rozhodnete zůstat. :)

Prostě chcete změnu po dlouhých letech na jedné pozici 

Jak se říká - změna je život. Nemálo se setkáváme s uchazeči, kteří jako důvod, proč chtějí změnit práci, uvádějí, že prostě chtějí změnu. Po několika letech na jedné pozici je to pochopitelné. Takoví pracanti jsou často zkušení a šikovní a hlavně vědí, co chtějí. Pokud se tedy opravdu rozhodnete, že zkrátka jen chcete změnu, Směle do toho! Projeďte si pracovní portály, nebo o sobě dejte vědět nám! Rádi Vám se změnou pomůžeme.

Změnil se Vám život

V životě každého z nás přichází různé změny, které mohou mít dopad i na náš pracovní život. Náhle Vám onemocní blízký člen rodiny a musíte se o něj postarat. V tom případě není nic špatného na tom, zažádat si o nižší úvazek, nebo si najít novou práci, která Vás nebude tolik vytěžovat. Nelámejte práci zbytečně přes koleno, pokud ji nestíháte. Mohlo by to vést akorát k přepracování a vyhoření, což rozhodně nestojí za to.

Velkým tématem je také rodičovská dovolená - Po několika letech se vrátíte na své staré místo a jste zmatení. Některé obory se dynamicky mění a naskočit zase zpátky může být velice těžké. Zkuste to však neuspěchat. Je běžné, že při návratu po více letech Vám může chvíli trvat, než se opět zapracujete. Pokud se ale situace po pár týdnech (nebo měsících) stále nezlepšuje a cítíte se ztraceni, zkuste se poohlédnout po nové práci. Ocení to nakonec i váš zaměstnavatel a umožní vám třeba i rychlejší odchod jinam. 

Nic Vás už nepřekvapí

V práci jste několik let na stejné pozici a už je pro Vás činnost rutinou. Na vše znáte odpověď, nestane se nic s čím byste si nevěděli rady a už se nudíte. Nemusíte však hned hledat novou práci! Váš nadřízený je s Vámi jistě spokojený, že svou práci zvládáte na jedničku. Někteří lidé však potřebují i trochu toho vzrušení a zaměstnávání mysli novými řešeními. Proto zkuste zajít za svým šéfem a proberte s ním svoji situaci a to, jak byste se chtěli v práci posunout. Většina firem dokáže v případě udržení kvalitního zaměstnance vymyslet jakékoliv řešení, jen aby o takového zaměstnance nepřišla. A teprve pokud to možné nebude, pak zvažuje odchod někam jinam. 

Špatné pracovní vztahy a atmosféra ve firmě 

Ve společnosti, ve které pracujete, není taková atmosféra, jakou jste si představovali. S kolegy, případně se šéfem, jste si vůbec nesedli a do práce se netěšíte. Opět není třeba rovnou utíkat pryč, zkuste nejdříve zajít za svým nadřízeným či za personalistou a popište mu problém. Sám by určitě taky nechtěl, aby se jeho zaměstnanci cítili nepříjemně. Řešení této situace je dosti nepříjemná pro všechny zúčastněné. Tomu můžete věřit. Přeci jen vztahy jsou to, co nás v životě trápí nejvíce. 

„Před nedávnem mi volala jedna kandidátka personalistka, která má svou práci velmi ráda a nikdy by ji ani nenapadlo dělat jinou profesi. Zhruba před rokem personalistka Vanda nastoupila do významné společnosti na nově vzniklou pozici v HR a do firmy si ji přivedla její známá a zároveň bývalá kolegyně z jiného působení, která se nyní stala její šéfovou. Je to, dá se říci, ideální stav - takto se dostat do zaměstnání. Máte nad sebou šéfa, který si Vás sám našel a přivedl, protože jste spolu již někdy někde v minulosti pracovali a znáte se. Ovšem zdání muže občas klamat. 

Tyto dvě dámy do spolupráce vstupovaly právě z důvodu předchozí zkušenosti a myslely si, že to bude mezi nimi fungovat. A stal se přesný opak. Obě jsou profesionálky ve svém oboru, nicméně každá z nich své působení ve firmě viděla jinak. To nemusí byt problém, když se o těch věcech hovoří, ovšem tyto dámy spolu po čase nebyly schopné ani komunikovat. A to ani přesto, že mezi nimi byl vztah nadřízený a podřízený, a nebo kolegiální vztah z minulosti. 

Napětí mezi Vandou a její šéfkou se každý měsíc stupňovalo a dospělo do takové úrovně, že si přestaly předávat informace, vzájemně se nezvaly na porady, nepřidávaly se do důležitých korespondencí a podobně. Takové věci jsou však nezbytné pro chod personálního oddělení, takže se tvořily další problémy a nejasnosti.Tímto způsobem uběhl rok a moje kamarádka zestárla tak o pět let. Z pohledu cizího člověka šlo o prkotinu - stačilo potlačit strach z konfrontace se svojí šéfovou, vyložit karty na stůl a začít hledat cestu. A když se chce, řešení se najde vždycky. Příběh končí zbytečně smutně, a to tím, že si Vanda našla raději novou práci….“

Co z tohoto příběhu vyplývá? Jednoduchá věc…. Na většinu problémů existuje řešení - KOMUNIKACE. 

Máte z práce stres a jste příliš vytížení

Velké množství náročné práce může být také někdy problém. Některé lidi to nakopne, aby byli o to více produktivní, jiné to však zaskočí a jsou pak ve stresu. Pokud Vás skličuje pocit, že máte víc práce, než je ve Vašich silách zvládnout, zkuste co nejdříve situaci probrat s Vašim nadřízeným. Sdělte mu své pocity a třeba nakonec ani nebudete muset měnit práci. Možná si řeknete, že ten tlak povinností chvíli vydržíte. A nebo taky přijdete po rozpravě se šéfem na to, že děláte práci, kterou po Vás ani nechtěl, nebo děláte úkony, které jsou neefektivní a zbytečně Vám berou čas a uleví se vám. 

Nicméně taky můžete po rozpravě se šéfem přijít na to, co všechno ještě díky tomu, že chodíte často kouřit (😁)nestíháte, pak práci ještě možná vyfasujete. Což je samozřejmě trochu nadsázka. Vrátíme-li se k tomu, co je stresující a co stresující práce není, tak bychom patrně museli napsat další samostatný článek. Protože to, co je pro jednoho stres, je pro druhého hnací motor. Každý z nás jsme originál a tak je k tomu třeba přistupovat. Pokud nastupujete do nového zaměstnání a jste příznivcem stresu a nebudete dostatečně vytížení, tak co se stane? Bude pro vás stres už jen to, že se v práci nestresujete a brzy práci opustíte. A je to i naopak. 

Nejste spokojení s chodem společnosti

Nesouzníte s tím, co dělá Vaše firma? Nelíbí se Vám, jak funguje? Nesdílíte hodnoty, které ve společnosti jsou a nemůžete to změnit? Tak zde je odpověď jasná, buď se s tím smiřte, nebo odejděte. Nic víc, nic míň.

To co děláte Vás nenaplňuje

Asi nikdo z nás by nechtěl pravidelně odcházet z práce s pocitem, že jeho odvedená činnost nestojí za nic a že úkoly sice plní, ale nepřináší mu to žádnou radost. Je to jakýsi vrozený instinkt, kdy máme potřebu mít dobrý pocit z dobře odvedené práce. Jaké by to bylo, kdybychom nedělali práci, kterou máme rádi? Třeba pekaři by pekli chleba, rohlíky a koláče s odporem? Jak by nám to chutnalo? Nebo kdyby řidiči autobusu jezdili s nechutí, že už zase vezou lidi ráno někam do práce? Cítili bychom se v bezpečí? Nebo kdyby doktoři dělali neradi svoji práci? Nebáli bychom se onemocnět? A tak bychom mohli pokračovat u každé profese. Takže heslo zní: „Dělejme práci, kterou máme rádi a výsledky se dostaví.“ Někdy i ty nejsložitější situace v pracovním životě mohou mít jednoduché řešení. A pokud mám svoji práci rád, stačí už jen najít vhodného zaměstnavatele, který to ocení a všichni budeme spokojeni. 

Změna práce není pro nikoho z nás zprvu příjemná záležitost. Každý by chtěl fajn práci s dobrými kolegy v příjemném prostředí. Ne vždy to tak ale je a spoustu z nás si projde více pozicemi, než narazí na to, co ho opravdu naplňuje nebo kde se mu kvalitně pracuje. Proto se nebojte zkusit něco změnit na své stávající práci, nebo se poohlédnout po něčem novém. Nikdy není pozdě na změnu!

Vždycky Vám tedy nejprve radíme zkusit vyřešit situaci přímo ve firmě, kde pracujete. Ztratit toho moc nemůžete - zkusit něco změnit je vždycky dobré, pokud to nevyjde, pracovní trh je stále plný zajímavých nabídek! Třeba ve wolipu najdete tu správnou 😉

Chybělo Vám něco v článku a máte další dotazy? Ozvěte se nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.