Please enable JS

Stříkající pistolky, bitka i hřbitov: Jak se slaví Silvestr v jiných zemích?

Stříkající pistolky, bitka i hřbitov: Jak se slaví Silvestr v jiných zemích?
Stříkající pistolky, bitka i hřbitov: Jak se slaví Silvestr v jiných zemích?
30. Prosinec 2022

Rok se s rokem sešel a nás opět čeká bouchání ohňostrojů a přípitky. Pokud byste ale chtěli mít vítání Nového roku spojené pouze s petardami a prskavkami, byli byste hodně na omylu. Obyvatelé jiných zemí totiž tráví tento svátek různě. Jak? Někteří se zvířaty, jiní na hřbitově nebo dokonce u vodní bitvy!

Hromadná sousedská pranice

Věřte tomu nebo ne, ale některé národnosti se poslední den v roce mlátí se svými sousedy. Tato tradice je v Peru velice rozšířená, místní obyvatelé chtějí do Nového roku vstoupit s čistým štítem, a proto si vyřizují spory se sousedy rvačkou. Žádná zášť mezi nimi tedy do Nového roku nepřetrvá. Znáte to… Ten mizera odvedle pořád pouští nahlas hudbu do pozdních hodin, seká zahradu v neděli ráno nebo neustále křičí. Na Nový rok mu dáte pěknou sadu a všechnu zlost si vybijete. Vlastně to není vůbec špatná tradice, no ne? Nutno ale dodat, že účast na rvačce není povinná a nehledí se na pohlaví. Hlava nehlava se bijí ženy s muži. Na místě štvanice samozřejmě nechybí plné stoly jídla a pití na posilněnou.

Co se týče vstoupení do Nového roku s čistým štítem, mají i v Jihoafrické republice takový „očistný“ zvyk. Tam každý poslední den v roce vyhazují starý nábytek z oken, aby měli dost místa pro nový. Není to sice tak násilný zvyk jako u předchozího státu, ale dlužno říct, že letící nábytek čas od času někoho zraní.

Hřbitov, nebo koláč?

V Chile na Nový rok rozhodně neholdují násilí, ale tráví oslavy na hřbitově. Chtějí totiž být na Nový rok se svými nejbližšími, kteří už odešli do jiných světů. U hrobů se tak schází tisíce lidí, někteří zde i jí nebo otvírají šampaňské.

Nyní zabrousíme do těch příjemnějších a klidnějších zvyků. I když možná trošku nebezpečných… nebo spíš nehygienických? V Bolívii totiž do koláčů zapékají mince, kdo si ji ukrojí nebo ukousne, toho čeká v příštím roce štěstí. No… možná by se mohli inspirovat u nás a začít zapékat zrnko hrášku nebo fazole. Přecijen je to méně invazivní řešení než opravdová mince.

Také si vybavujete tu každoroční debatu, jak moc oslavy Nového roku negativně ovlivňují zvířata? Tak to v Rumunsku  vyřešili po svém. Se svými domácími mazlíčky totiž tráví čas a pozorují, jestli náhodou nepromluví. Pokud promluví, znamená to neštěstí do dalšího roku. Pokud zvířata neřeknou ani slovo, čeká rumuňany šťastných 12 měsíců.

Borec nakonec!

Velice jedinečný způsob oslavy Nového roku mají v Thajsku. Svátek Songkran, který je obdobou našeho Nového roku se slaví uprostřed dubna (kdy teploty v Thajsku dosahují více než 37 stupňů!), trvá i několik dní a je opravdu velkolepý! Ve městech totiž probíhá nevídaná vodní bitva! Ulice jsou zaplaveny stříkajícími pistolkami, bazénky a balónky. Velké vodní bitvy se účastní skoro každý a suchý nezůstane ani projíždějící skútr!

Proč vlastně voda? Tradice vychází z buddhistického zvyku „očištění“ od všeho špatného. Dříve se vodou polévali mniši a starší členové rodin jako projev úcty. Časem se však tento velkolepý rituál změnil na něco mnohem zábavnějšího! 

Přejeme vše nejkrásnější do Nového roku a zůstaňte s námi! WOLIP tým


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.