Please enable JS

Dělník nebo filozof? Zbytečné otázky při pracovních pohovorech

Dělník nebo filozof? Zbytečné otázky při pracovních pohovorech
Dělník nebo filozof? Zbytečné otázky při pracovních pohovorech
10. Červen 2022

Na pracovních pohovorech může zaznít spousta otázek. Jejich typy se různí na základě pozice, o kterou se ucházíte. Personalisté mají v oblibě pokládat otázky na kreativní myšlení, vzdělání, motivaci nebo sebekritiku. Je však nutné podávat dělníkovi otázku o jeho kariérních plánech? Člověk za frézou zřejmě nebude filozof a nebude Vám povídat o jeho největších kariérních úspěších. Jaké otázky podle nás nejsou na pohovoru vhodné pro dělnické pozice a proč je vynechat? Pojďme se na ně podívat.

Kde se vidíte za pět let?

Pravděpodobně za frézou. Z uchazeče o dělnickou pozici zřejmě duchaplnější odpověď nedostanete. Otázka je dobrá pro manažerské nebo kreativnější pozice, pro dělníka je však podle nás zbytečná. Schopnost plánování a vize dlouhodobých cílů není u takovýchto pozic to kardinální, co se snažíme od uchazeče zjistit.

V čem si myslíte, že budete firmě přínosný?

Ve frézování. Uchazeč zkrátka umí frézovat a tečka. Zkušenosti a dovednosti uchazeče zjistíte debatou o jeho pracovní minulosti a pozicích, které uvedl v životopise. Není tedy třeba takto zaskočit uchazeče.

Jaká slova Vás charakterizují? Jak by Vás popsal Vám blízký člověk?

Uchazeč začne pravděpodobně hloubavě přemýšlet a vykoktávat tu nejlepší odpověď, která ho napadá. Proč však nepoložit jednodušší otázku typu: Co Vás v práci baví a co naopak vůbec ne? Místo složité otázky položíme jasnou a stručnou, kde uchazeč přesně ví, co po něm chceme. Smysl otázky je samozřejmě důležitý, netřeba ji však podávat takovýmto způsobem.

Jakou máte životní filozofii?

Pravděpodobně vydělat peníze a nakrmit rodinu. Co se snažíte touto otázkou zjistit? Co se mu bude honit při frézování hlavou? Takováto otázka pro tento typ uchazeče není vůbec relevantní. Dokonce se kandidát může cítit trapně.

Jak se vyrovnáváte se stresem?

Dobře. Hlavně kvůli tomu, že za frézou moc toho stresování není. U vedoucích pozic je tato otázka jistě na místě, u frézaře však postrádá smysl. Zaměřme se spíš na jeho šikovnost a schopnost kvalitně oddělané práce. Přeci jen to, co umí takový zkušený frézař udělat s kovem, je pro lidi z kanceláře španělská vesnice.

Jaký je Váš nejlepší pracovní úspěch?

Dobře odvedená práce a pochvala od šéfa. Pravděpodobně. Frézař se na takové otázky nezaměřuje.

Některé otázky zkrátka podle nás nejsou u některých pozic důležité a uchazeče jen zmatou. Našim cílem není kandidáta nachytat na složitých otázkách, ale spíše zjistit jeho kvality a zkušenosti. Stresování potenciálních budoucích pracovníků není na místě, a proto se snažme vést pohovor co nejjednodušeji a vždy příjemně. Nakonec dobrých frézařů je na trhu méně a méně …..

A jak vést rozhovory příjemně? Přečtěte si o jedné naší zkušenosti, která nedopadla úplně nejlépe. 

Chyběla Vám v článku nějaká informace a máte další dotazy? Napište nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.