Please enable JS

Jak zvládnout práci na směny?

Jak zvládnout práci na směny?
Jak zvládnout práci na směny?
13. Leden 2023

Ranní, odpolední, případně noční…. Asi každému z nás jsou tato slova známá. Některým se lépe pracuje ráno, někomu nedělá problém i noční směna. U vybraných pozic nejsou směny nutné, to se však netýká například pekařů, doktorů, pracovníků ve strojírenství nebo provozních benzínek. Díky nim máme k dispozici všemožné služby a produkty i v noci, za což jim patří velký dík. Jak se tedy práci na směny co nejlépe přizpůsobit? Tady je pár našich tipů!

Směnný provoz má hned několik pozitiv.  Navíc je práce na směny  často lépe finančně ohodnocena. Většinou si jde na střídání režimu dne docela dobře zvyknout. Spousta lidí již několik let pracuje ve třísměnném provozu, který jim zcela vyhovuje. Pár dní mají větší zátěž a poté přijde volno, ve kterém jsou schopni si zařídit vše, co potřebují. Jak si práci co nejvíce zpříjemnit?

Nezapomínejte na relax!

Při směnném provozu se stává, že se třeba po náročné noční cítíte vyčerpaní. Jediné na co myslíte je, že se chcete pořádně vyspat. V případě, že Vaše polovička na směny nepracuje, lehce se stane, že se rodinnému životu nemůžete věnovat naplno právě kvůli různým pracovním rozvrhům. Řešením nepochybně je udržovat si koníčky a vědět, jak se od práce odreagovat - nejlépe i s Vašim parterem i rodinou. Nezapomeňte také na kvalitní odpočinek.

Důležité také je, nezanedbávat kvalitně strávený čas s přáteli. Ve směnném režimu je to sice náročnější, ale není to nic, co byste nezvládli! Vyhraďte si dopředu den, kdy máte více prostoru i na nějaké to kafe, kulturu nebo sport. Život přece není jen o práci. :) 

Jak je to s jídlem?

Pro všechny z nás jsou optimální tři hlavní jídla - ve dne je to tedy klasicky snídaně, oběd a večeře, doplněná malými svačinkami. V noci je naše tělo přirozeně nastavené k „hladovění“. Proto je nejlepší stravu na noční omezit a dát si případně nějaké malé jídlo. Při práci v noci hlavně nezapomínejte na tekutiny, strava může být vlastně úplně stejná, jako ve dne. Než půjdete na noční, dejte si výživnou večeři a nasnídejte se až po směně. Ta se doporučuje sníst co nejdříve po směně, abyste po příchodu domů mohli jít hned spát a nerušeně jste usnuli. Na takovou snídani, kdy se po ní jdete dospat, se doporučují lehce stravitelná jídla, avšak sytá, aby Vás nebudil hlad. Průzkumy ukazují, že lidé pracující na směny mají průměrně vyšší příjem tuků než pracovníci, kteří chodí do zaměstnání pouze na ranní. Proto nezapomínejte i na zeleninu a celkově na dobře vyváženou stravu. Klíčové je si i v proměnlivém denním a nočním režimu nastavit pravidelný přísun jídla a plánu se držet. 

Jak na co nejlepší spánek

Každý člověk se řídí takzvanými „vnitřními hodinami“, které produkují cirkadiánní rytmy. Tyto rytmy ovlivňuje světlo, proto se nám lépe usíná ve tmě. Jelikož je spánek jedním z velice důležitých faktorů pro naše dobré zdraví a celkově správné fungování těla, je třeba si ho dopřát dostatečně kvalitní a dlouhý. Při návratu po směně je ideální veškeré podmínky nastavit tak, aby byly co nejpodobnější opravdové noci. Nejlepší je spát v místnosti, která je plně zatemněná. Pokuste se dohodnout s ostatními členy rodiny, aby Vás hlukem nerušili. Minimalizujte také dlouhé zírání do obrazovky telefonu nebo notebooku. 

Kofein je dobrý sluha, ale špatný pán!

V dnešní době je pro spoustu lidí kofein neodmyslitelný parťák a dopřávají si ho denně. Kofein stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost, čímž způsobuje, že se necítíme tak unavení. Ale není záhodno to s ním přehánět! Dát si kávu v průběhu noční není nic špatného, ale jelikož se kofein do těla uvolňuje i několik hodin po tom, co si kafíčko dáte, myslete na to, abyste si nedali další šálek před koncem směny, špatně by se Vám usínalo.

A jsme u konce našich rad a tipů ohledně směn. Jak již bylo zmíněno, určitě směny nejsou něco, co byste nezvládli. Přejeme Vám super práci, která Vás bude naplňovat a bavit. A kdybyste přece jen chtěli změnu, podívejte se zde na naši aktuální nabídku volných pozic. A pokud byste o nás chtěli zjistit více, ozvěte se nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.