Please enable JS

Pracovat z domu, nebo z kanceláře - to je oč tu běží

Pracovat z domu, nebo z kanceláře - to je oč tu běží
Pracovat z domu, nebo z kanceláře - to je oč tu běží
03. Červenec 2023

Sedět si pěkně doma u stolu a pracovat v pyžamu, nebo ráno vstávat a spěchat do práce? Pustit během práce pračku, nebo probrat všechno potřebné s kolegy pěkně napřímo? Homeoffice má spoustu výhod i nevýhod. Někomu dělá problém time-management a jiný je rád a s přehledem pánem svého času. Jak to máte Vy? Zeptali jsme se Vás v dotazníku a tady jsou Vaše odpovědi!

Nejdříve ale k výhodám práce z domu

Jednou z největších výhod homeoffice je flexibilita. Zaměstnanci mají možnost si naplánovat den a přizpůsobit práci svému momentálnímu rozpoložení. Tato flexibilita pak může přinést lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Práce z domova rovněž eliminuje nutnost dojíždět do kanceláře, což znamená úsporu času a nákladů spojených s cestováním. Výhodné je také stravování doma, čímž se dá ušetřit nemálo peněz. V neposlední řadě se někteří lidé cítí ve svém domácím prostředí pohodlněji a koncentrují se lépe. Absence rušení z kancelářského prostředí tedy může zvýšit produktivitu a efektivitu práce.

„Práce z domu vyžaduje neskutečnou dávku sebedisciplíny a soustředění. Je zcela na Vás, jak si práci rozvrhnete a pro spoustu lidí je těžké udržet pozornost doma. Od roku 2010 pracuji na homeoffice a vím, jak je to náročné.“ - Hana, senior recruiter

Co doma není úplně super…

Jedním z hlavních negativních aspektů práce z domova je nedostatek osobního kontaktu se spolupracovníky. Pro některé lidi je interakce s kolegy důležitá a může jim chybět týmová atmosféra. Pracování z domova může být také obtížné oddělit od osobního života. Zaměstnanci se mohou potýkat s nedostatečným oddělením pracovního prostoru od prostoru pro odpočinek. Pokud jste na homeoffice někdy pracovali, asi jste poznali ten pocit, že jste byli neklidní z neuklizeného prostoru a podobně. Jiné to ovšem je, pokud máte doma vymezený prostor na práci, pak je jistě homeoffice příjemnější.

Jak jste odpovídali Vy?

Mezi našimi respondenty byli například grafici, účetní, social media manažeři nebo project manažeři. Náš malý dotazník přinesl poznání, že většina z respondentů preferuje práci z kanceláře. Důvody byly různé - od lepší efektivity skrze klid na práci, přes přítomnost kolegů a oddělení pracovního a osobního života až po zvládnutí více práce. Menší část z našich respondentů preferovala homeoffice díky vlastnímu časovému plánu, možnosti jakéhokoliv oblečení, výhodnosti při onemocnění dětí či dojíždění. Suma sumárum však byla větší preference u kanceláří.

V našem WOLIP týmu také převažuje preference práce z kanceláře. :) 

Každé má své pro i proti a je na každém, které prostředí mu více vyhovuje. Koneckonců - každý jsme originál, a tak nejde univerzálně říct, která z možností je lepší. 


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.