Please enable JS

Bílý, modrý, nebo zelený límeček? Aneb druhy pracovních pozic

Bílý, modrý, nebo zelený límeček? Aneb druhy pracovních pozic
Bílý, modrý, nebo zelený límeček? Aneb druhy pracovních pozic
24. Červenec 2023

V pracovním prostředí se často setkáváme s rozlišováním zaměstnanců podle jejich povolání nebo odvětví, což je symbolizováno tzv. "límečky". Tento systém barevných límečků se stal běžným a výstižným způsobem kategorizace různých pracovních rolí. V tomto článku si představíme některé z nejčastějších typů límečků a jejich charakteristiky.

Modré límečky 

Modré límečky symbolizují pracovníky v manuálních odvětvích, jako jsou stavebnictví, průmysl, výroba a řemesla. Tito dělníci často vykonávají fyzicky náročné úkoly a pracují s rukama. Mohou to být tesaři, zedníci, instalatéři, zámečníci a další specialisté, kteří hrají klíčovou roli při stavbě infrastruktury a výrobě.

Bílé límečky 

Bílé límečky označují pracovníky v administrativních rolích a kancelářském prostředí. Jsou to manažeři, asistenti, účetní, personalisté a další odborníci, kteří se starají o správu, plánování a organizaci firemních operací. 

Hnědé límečky 

Hnědé límečky reprezentují vojenské povolání. Vojáci a další vojenský personál slouží ve vojenských silách své země a přispívají k ochraně národní bezpečnosti a míru. Jejich práce může zahrnovat bojové operace, humanitární mise a obranu země.

Šedé límečky 

Šedé límečky představují pracovníky v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku. Tito profesionálové jsou policisté, hasiči, bezpečnostní a ochranné síly, kteří zajišťují ochranu a bezpečnost občanů a majetku.

Zelené límečky 

Zelené límečky zastupují pracovníky v oblasti životního prostředí a udržitelnosti. Jsou to biologové, ekologové, zemědělci a další odborníci, kteří se věnují ochraně přírody, ekologickému zemědělství a snižování dopadu lidské činnosti na planetu.

Růžové límečky 

Růžové límečky představují pracovníky v oblasti služeb. Jsou to obchodníci, obsluha v restauracích nebo kadeřnice. 

Barevné límečky jsou ikonickým způsobem, jak popsat různé kategorie povolání a různorodost lidské práce. I když můžeme lidem přiřazovat límečky na základě jejich pracovní role, je důležité si uvědomit, že každá profesionální dráha je plná významných příležitostí a může být důležitou součástí fungování naší společnosti.

Zdroj zde


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.