Please enable JS

Lhát či nelhat na pracovním pohovoru? To je to oč tu běží

Lhát či nelhat na pracovním pohovoru? To je to oč tu běží
Lhát či nelhat na pracovním pohovoru? To je to oč tu běží
24. Říjen 2023

Pracovní pohovor je moment, kdy se snažíme ukázat ve svém nejlepším světle, aby nás potenciální zaměstnavatelé viděli jako ideální kandidáty na pozici, o kterou usilujeme. Avšak, co když naše minulé zkušenosti neodpovídají přesně tomu, co zaměstnavatel hledá? Je lepší být upřímný a riskovat, že nás nezaměstnají, nebo se pokusit zakrýt nebo zlepšit některé aspekty našeho profesního života?

Toto dilema mě přivedlo k příběhu pana Slepičky, s nímž jsem se setkala ve své profesní praxi. Pan Slepička byl kandidátem na vedoucí pozici a byl při pohovoru upřímný ohledně svých důvodů odchodů z předchozích zaměstnání, kde měl jednoduše smůlu na šéfy. Jeho upřímnost byla pro mě smutným příběhem o stavu vedení ve firmách v naší zemi. Pan Slepička se rozhodl sdílet pravdu i při pohovoru s ředitelem firmy, která o něj měla původně zájem jako o odborníka na určitou problematiku. A je nutné podotknout, že pan Slepička byl v naší hantýrce něco jako takzvaný jednorožec, tak většinou nazýváme pozice se specifickými požadavky a může se stát, že u nás v republice je takových lidí třeba jen pět.

Nicméně, tato upřímnost se ukázala být pro pana Slepičku nevýhodou. A firma ztratila o něj zájem, ne kvůli jeho odborným schopnostem, ale kvůli jeho dřívějším zkušenostem se šéfy. A to i přestože to byl jednorožec. 

Nyní stojím před dilematem, zda mu sdělit pravý důvod jeho neúspěchu na pohovoru. Tento případ vyvolává otázku, zda by pan Slepička měl být v budoucích pohovorech upřímný, nebo zda by měl tuto informaci zamlčet. Je opravdu lepší držet se pravdy za každých okolností, nebo je někdy lepší zamlčet některé informace, abychom zlepšili naše šance na úspěch?

Z mých zkušeností je zřejmé, že pravda může být dvousečná zbraň. Na jedné straně může upřímnost vytvořit základ pro silný a důvěryhodný vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Na straně druhé může příliš mnoho upřímnosti způsobit, že ztratíme příležitosti, které by nám mohly otevřít dveře k lepší budoucnosti.

V konečném důsledku je otázka lhaní či nelhaní na pracovním pohovoru osobní volbou každého z nás. Je však důležité zvážit, jaké mohou být dlouhodobé následky našich rozhodnutí, a zda jsme připraveni žít s výsledky našich slov a činů. Pan Slepička si svou upřímností podřezal větev, ale zároveň si uchovává svoji integritu. Co byste udělali vy? Je pro vás pravda důležitější než příležitost získat práci snů? Podělte se s námi o vaše zkušenosti. 

V každém případě jsou recruiterky z WOLIPu na vaší straně. Pokud hledáte změnu, obraťte se na nás. S dilematy poradíme, takže nás neváhejte kontaktovat!

 

Hanka


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.