Please enable JS

Co dělat, když máte na pracovním pohovoru “okno” ?

Co dělat, když máte na pracovním pohovoru “okno” ?
Co dělat, když máte na pracovním pohovoru “okno” ?
12. Srpen 2022

Představte si, že jdete na pracovní pohovor a ucházíte se o místo, o které máte opravdový zájem. Jste připraveni, všechno víte, všechno znáte a všude jste byli. Máte skvělou náladu a na pohovor přicházíte s přesvědčením, že Vás nic nemůže překvapit. A ono ejhle. Chybička se vloudí a na otázku personalisty nejste schopni odpovědět. Prostě máte okno a cítíte, že Vám hoří uši, začnete se potit a pocit trapnosti narůstá.  Co teď? Poradíme Vám!

Abychom Vás uklidnili, tak velmi jednoduše řečeno, jedná se o přirozený stav, kdy Vaše paměť v psychicky vypjaté situaci prostě vypne. Naštěstí tento stav všichni známe z dob studia a víme, že stav je dočasný. Není tak třeba se zbytečně ještě více stresovat. 

Co tyto náhlé výpadky paměti způsobuje?

Když jsme ve stresu a potřebujeme, aby se náš mozek soustředil na zadání, otázku či úkol, může se zcela přirozeně stát, že se mozek přepne do módu “vypni nebo uteč”. Jde o fyziologickou reakci na vypjatou situaci a náš mozek situaci vyhodnotí jako jednoduše stresující, ohrožující či nebezpečnou. Během tohoto procesu mozek produkuje méně stresových hormonů. Při více stresových situacích začne mozek vylučovat více stresových hormonů, které znesnadňují komunikaci mezi oblastmi mozku. Pak přichází ono známé okno neboli zatmění mozku či zatemnění mysli. 

Často Vám připomínáme, že personalista je taky jen člověk. Podobnou situaci pravděpodobně na vlastní kůži zažil, proto není třeba panikařit. Jak ale z této prekérní situace elegantně vybruslit? Máme pro Vás pár tipů:

1. Zachovejte klid. To je základ. Pokud se Vám podaří zachovat klid, Vaše mysl se opět vrátí rychleji do původního stavu a Vám to zase začne myslet. 

2. Dýchejte pomalu a zhluboka. Opět je to signál pro Váš mozek, abyste se zklidnili. 

3. Získejte čas tím, že požádáte personalistu, aby zopakoval položenou otázku ještě jednou. 

4. Požádejte o sklenici vody. Opět získáte čas, doplníte tekutiny a zklidníte mysl.

5. Přiznejte barvu.

Pokud nezabere ani jeden z předchozích bodů pak určitě s pravdou ven. Personalista bude lépe chápat, proč vaše vzájemná konverzace vázne, když přiznáte, že máte okno. A Vám se nepopiratelně uleví. Tento moment dokonce dokáže rozbít ledy na obou frontách. Empatický personalista pochopí a z největší pravděpodobností vysype z rukávu minimálně jednu historku ze života na téma okno a dá Vám prostor, abyste našel svůj vnitřní klid a sebejistotu. A Vy si po chvilce můžete oddechnout a pohovor může v klidu pokračovat dál. 

Takovéto situace se denně stávají a každý z nás už něco takového zažil. Proto není třeba zbytečně panikařit. Spíše zachovat chladnou hlavu a když už nic jiného, vždycky můžete vtipně situaci odlehčit a uvidíte, že na konci pohovoru budete mít dobrý pocit. Ať už s oknem nebo bez - přejeme Vám úspěšný pohovor a práci, která Vás bude naplňovat. Držíme palce.

Chybělo Vám něco v článku a máte další dotazy? Ozvěte se nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.