Please enable JS

Manažer kvality odpovídá - první díl: Co je to vlastně kvalita?

Manažer kvality odpovídá - první díl: Co je to vlastně kvalita?
Manažer kvality odpovídá - první díl: Co je to vlastně kvalita?
16. Září 2022

Spoustu z vás už jistě napadlo, co to vlastně ta kvalita je. Nejčastěji tato otázka přijde na mysl, když se s Vámi, v lepším případě během záruky, v horším případě těsně po ní rozloučil nějaký ten domácí spotřebič, nebo nedej bože mobilní telefon. Jenže koho se zeptat, když nemáte kontakty? My kontakty máme, pojďme se na to podívat. Na všechny Vaše otázky Vám odpovíme spolu s panem Ryšavým, expertem v oblasti Managementu kvality.

Asi nejvýstižnější definice odpovídající dnešní době zní takto : „Kvalita je schopnost souboru inherentních znaků výrobku, systému, nebo procesu plnit požadavky zákazníka a jiných zainteresovaných stran.“ Parádní, co? Tak trochu technokratická a nepříliš srozumitelná definice. 

Vševědoucí Google nabízí spoustu podobných definic, ale i „polidštěná“ vysvětlení a podstatně jednodušší vysvětlení. Vydržíte-li dostatečně dlouho hledat na internetu, pak se časem doberete k tomu, že kvalitní je to, s čím je spokojený zákazník. Tomu už je z pohledu srozumitelnosti těžko co vytknout.

Kupříkladu…

Začíná letní sezóna a dva kamarádi otevřou skříň. Po chvíli se ozve: „Mamiii, venku se udělalo teplo a já nemám co na sebe.“ Každý tedy dostanou 1 500,- Kč a vyrazí na nákup trička. Jeden vybere značkový obchod a za celou částku koupí tričko z poslední kolekce. Druhý zavítá na tržnici a v přítmí rákosových stánků vybere laciné tričko s parádním potiskem. Mají jich tam spoustu a je těžké si vybrat …

První měsíc nošení je vše v naprostém pořádku, trička vypadají báječně a oba parádníci jsou spokojení. Na konci druhého měsíce začíná docházet k pozorovatelným změnám. Tričko z tržnice začíná jevit známky opotřebení a ani barevné podání potisku již není, co bývalo při nákupu. Značkové tričko však „drží“ jak má. Je v tomto okamžiku správný čas na položení otázky, které tričko je kvalitnější?  Ještě ne, příběh pokračuje….

Druhý kamarád se v podstatě na tento okamžik těšil. V kapse má ještě podstatnou část peněz a na tržnici čeká nepřeberná hromada dalších triček s krásným potiskem. S jiskrou v oku vybírá další a už se nemůže dočkat obdivných pohledů a pochvalných poznámek od kamarádů a kamarádek. První kamarád stále nosí to své jedno tričko, které nejeví známky degradace a je spokojený, že nemusí nikam do obchodu a vybírat další „hadry“.

Teď je ta správná chvíle na otázku, které tričko je kvalitnější. Všem je určitě jasné, že lepší strategii zvolil kamarád, který utratil všechny peníze za jedno tričko, které mu však déle vydrží. Často je ale těžké poznat, který produkt za Vaše peníze stojí a který je pouze předražený díky značce. Přejeme Vám šťastnou ruku při volbě nejen kvalitních triček, ale i kvalitní práce!

 

Chyběla Vám v článku nějaká informace a máte další dotazy? Napište nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.