Please enable JS

Historie personálních agentur

Historie personálních agentur
Historie personálních agentur
14. Říjen 2022

Personální agentury jsou Vaši parťáci při hledání zaměstnání již stovky let. Práce nám dává cenné životní zkušenosti, nové dovednosti a v neposlední řadě peníze, díky kterým si můžeme zajít na dobrou večeři, nebo si užít víkend s dětmi v aquaparku. Přestože je práce recruitera nesmírně náročná, my ji milujeme. Úsměvy, radost a spokojenost našich uchazečů je pro nás to, co nás žene dál a dál. Denně „makáme“ na tom, abyste i Vy mohli mít Vaši vysněnou práci. A to nejlepší na tom je, že je to pro Vás po celém světě zdarma už od počátků agentur.

Takže kdy to vlastně všechno začalo?

První personální agentury byly původně britské. Podle knihy Thomase Martineze „The Human Marketplace: An Examination of Private Employment Agencies“ tento nápad vznikl v Anglii v polovině 17. století. Tehdy anglický obchodník a spisovatel Henry Robinson navrhl, aby parlament otevřel kancelář „Office of Addresses and Encounters“, která bude mít spojení na dělníky a kde se budou moci zájemci o práci setkávat. Britský parlament o to neměl zájem, ale Henry byl ve svém nápadu vytrvalý, proto si kancelář nakonec otevřel sám. Ta bohužel neměla dlouhého trvání, ale s ohledem na to, že byl rok 1650 a období baroka, to byl velmi pokrokový nápad. Myšlenka personální agentury ovšem přežila

Další známá kancelář - „Gabbitas and Thring“ - byla založena v roce 1873, která primárně rekrutovala učitele pro veřejné školy v Anglii. Následoval rok 1890 a s ním personální agentura paní A.E.Johnsonové  „Employment Agency”, která najímala služebnictvo jako byly lokajové, zahradníci, kuchařky a služky pro vyšší třídu. Zákazníky této agentury byli např. Roosevelt, Carnegie, Rockefeller, Ford a mnoho dalších významných zvučných jmen. 

Personální zajištění pro firmy

Služby personálních agentur nekončily jen u poskytování práce, podávaly také pomocnou ruku při návratech lidí do práce po různých životních událostech. Podle knihy „The Professional Recruiter's Handbook: Delivering Excellence in Recruitment Practice jednu z nejstarších personálních agentur ve Spojených státech vybudovala Katherine Feltonová v reakci na zemětřesení a požár v San Franciscu v roce 1906. Zatímco existují záznamy o nejméně třech personálních agenturách ze zhruba stejné doby, toto odvětví se stalo celostátním fenoménem až o mnoho let později.

Jako součást zotavení z Velké hospodářské krize v USA zahrnoval federální program „New Deal“ (tedy něco jako Nová práce) podporu služeb zaměstnávání. Původní legislativa se jmenovala Wagner-Peyserův zákon z roku 1933, modernější aktualizace proběhla až o pětašedesát let později a byla ustanovena jako zákon o investicích do pracovních sil. Právě vládní programy, jako je tento, normalizovaly status personální agentury a umožnily klientům uspokojit poptávku po kvalifikovaných pracovnících prostřednictvím agentur. 

Jak druhá světová válka změnila průmysl

Největší boom personálních agentur nastal během 2. světové války, kdy majitelé továren viděli své zaměstnance odcházet do války a potřebovali operativně doplňovat stavy pracovníků. Po jejím skončení začaly velké korporace opět růst a znovu vznikala silná potřeba po zajištění pracovníků. Oba tyto faktory vedly k obrovské poptávce po zaměstnancích, což vedlo ke vzniku většího počtu personálních agentur. 

Následoval vzestup odvětví „dočasného zaměstnávání“. Během 60. a 70. let 20. století došlo k nárůstu počtu „semipermanentních“ zaměstnanců (kterým nyní říkáme dočasní nebo agenturní zaměstnanci), kteří byli určení zejména na dočasné výpomoci ve firmách. Tito agenturní zaměstnanci pomáhali s krátkodobými úkoly nebo obsazovali místa, když stálí zaměstnanci potřebovali dovolenou nebo byli v pracovní neschopnosti. Zatímco v předchozí éře se najímali zaměstnanci z agentur zejména na „dělnické pozice“, odvětví se začalo postupně rozšiřovat o inženýrské, účetní a další odborné profese.

Jaké máme druhy agentur?

O rozdílu mezi pracovní a personální agenturou jsme již psali. Další odlišnost mezi agenturami je v tom, pro jaké odvětví se nabírá, nebo pro jaký typ pracovních profesí agentura zaměstnance zajišťuje. Mezi nejoblíbenější odvětví patří výroba, administrativní práce a manažerské, strojírenské, IT, věda, finance nebo zdravotnictví. 

A tak se specializované personální agentury dnes objevují čím dál tím více. Souvisí to samozřejmě s potřebami trhu práce a dynamikou ekonomik jednotlivých zemí světa. Nicméně tento fenomén má dnes své jasné místo na trhu práce, a to ať se jedná o Česko, Holandsko, Turecko či třeba Srí Lanku. V České republice najdeme kombinaci jak mezinárodních personálních agentur, tak i lokálních poskytovatelů. Jmenovatel však zůstává stejný, a to pomáhat uchazečům najít práci a zaměstnavatelům zaměstnance. 

Momentálně je v USA více než 39 000 personálních agentur. V ČR jejich číslo roste ke dvěma tisícům. A jak to bylo se začátkem personálek u nás? Na to se můžete těšit v jednom z příštích článků!

 

Chybělo Vám něco v článku a máte další dotazy? Ozvěte se nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.