Please enable JS

Jsou benefity ještě trendy, nebo už ne?

Jsou benefity ještě trendy, nebo už ne?
Jsou benefity ještě trendy, nebo už ne?
25. Listopad 2022

Benefity jsou pro každého z nás pravděpodobně něco, k čemu při hledání zaměstnání přihlížíme. Jaké benefity táhnou a které jsou už pasé? Je pro nás důležitý příspěvek na penzijko, nebo řešíme spíše dotované stravování? Tahle otázka nám dlouho vrtala hlavou, tak jsme se rozhodli udělat průzkum, na jehož výsledky se právě jdeme kouknout!

Chceme na dovolenou!

První příčku našeho dotazníku obsadila dovolená 5 týdnů a více. Peníze tedy nejsou všechno. Znamená to však, že jsme z práce unavení a máme jí mnoho? S tím by mohl souviset fenomén work-life balance, který nás učí, jak zvládat velké množství práce a skloubit ho i s osobním životem a časem na sebe. Na tohle téma bude zaměřen jeden z našich následujících článků.

Peníze, peníze, peníze!

Hned druhé místo si získal benefit 13. platu, což je jednorázová částka, kterou zaměstnanci dostávají za celý odpracovaný rok. Výška odměny závisí většinou na hospodářském výsledku firmy, nebo splnění určitých hodnotících kritérií resp. KPI´s. V každém případě se jedná o vítaný motivační bonus. 

Jako další se umístily shodně možnost sickdays a příspěvku na stravování. Sickdays (česky nemocné dny :) jsou zkráceně možnost nepřijít do práce, když náhle onemocníte. Příspěvek na stravování je velmi populární bonus zejména ve výrobních společnostech.

Další bonusy

Následuje věrnostní bonus za počet odpracovaných let v jedné společnosti, možnost dalšího vzdělávání (a tedy možného růstu na pozicích) a vánoční bonusy, které již začínají být aktuální, ale nejsou příliš rozšířené v ČR. Momentálně zaměstnanci hledají hlavně stabilitu. Jistotu dlouhodobého zaměstnání a tím pádem i klidného spánku.

Na pátém místě skončilo penzijní připojištění a hned za ním možnost home office (práce z domu). Ne každá práce se však dá dělat z domu, takže by bylo jistě zajímavé provést výzkum např. u správců sociálních sítí. Hlouběji v žebříčku se umístil příspěvek na dovolenou a hned za ním občerstvení na pracovišti.

O co naopak naši respondenti velký zájem neprojevili? O příspěvky na benefit kartu a ubytování, firemní počítač nebo telefon (souvisí s tím, že ne všechny profese využijí) a pořádání firemních akcí. Úplně poslední skončil benefit svozu do zaměstnání. Patrně tedy nemáme problém se do práce sami dostat.

Jaké benefity tedy nejvíce nalákají? Rozhodně dovolená a dost peněz! Našeho dotazníku se zúčastnilo 50 respondentů, takže by bylo jistě zajimavé, prosvést průzkum u široké veřejnosti. Ne všechny pozice samozřejmě mohou na různé benefity dosáhnout, práci z domu si například doktoři nemohou dovolit. Proto by jistě nebylo od věci specifikovat budoucí dotazníky na jednotlivé profese. Tento průzkum rozhodně nebyl poslední, který jsme dělali, takže pokud by Vás zajímaly i další, zůstaňte s námi! Do té doby Vám přejeme skvělou práci, do které budete chodit nadšení benefity ne benefity! :)

Chybělo Vám něco v článku a máte další dotazy? Ozvěte se nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.