Please enable JS

Jít na vysokou, nebo rovnou do práce? #kamposkole

Jít na vysokou, nebo rovnou do práce? #kamposkole
Jít na vysokou, nebo rovnou do práce? #kamposkole
02. Červen 2023

Všichni jsme si tím prošli. Maturita úspěšně zvládnuta, ale co teď. Něco Vám říká, že už byste rádi vkročili do světa dospělých a měli vlastní peníze. Na druhou stranu další vzdělání se může vždycky hodit. Dilema je to nelehké. Pro co se tedy rozhodnout? Základní otázku, kterou byste si měli položit, je ta, co byste chtěli v životě dělat a jaké jsou Vaše plány. Od toho se bude odvíjet ideální volba pro Vás. Takže vzdělání, nebo praxe? Pojďme se na to podívat!

Víte, co byste chtěli v životě dělat? Paráda!

Tak to jste za vodou. Pokud jste našli své vysněné povolání, máte vyhráno. Ať už byste rádi dělali elektromechanika nebo učitelku, Vaše směřování je celkem jisté. Pravděpodobně již asi víte, že na elektromechanika vysokoškolské vzdělání nepotřebujete, zato ve školství se bez něj neobejdete. Pokud byste však byli na pochybách, můžete se zeptat starších ve svém okolí, nebo nám klidně zavolejte, rádi Vám poradíme, pro kterou pozici se hodí spíše vzdělání či praxe. Každá pozice je specifická a pro každou se hodí něco jiného.

„Osobně jsem si dodělávala vysokou školu dálkově při práci a neměnila bych. To bylo pro mě ideální propojení praxe a vzdělání. Praxe je nezbytně důležitá, ale záleží samozřejmě na typu pracovní pozice. Můj známý měl pouze výuční list, až při práci si dodělal maturitu a naučil se pořádně anglicky. Teď je korporátní ředitel a nemá ani vysokou školu. Takže všechno je možné a záleží na každém, jestli se chopí šance. Hlavně se nikdy nepřestat vzdělávat. Kdosi mi kdysi řekl, že zvídavost je známkou inteligence, a pod to se můžu podepsat.“ - Michaela, personalistka

Pokud máte v plánu směřovat do státní správy, tak budete hodnoceni podle tabulkových platů. Jinými slovy to znamená, že budete spadat do určitého platového ohodnocení dle Vašeho vzdělání, odpracovaných let a dalších proměnných. Platové tabulky si můžete zobrazit ZDE.

Vysoká jako možnost, jak mít více času na rozmyšlenou

Pokud si ještě úplně nejste jistí, co přesně byste chtěli v životě dělat, můžete si prodloužit studentská léta. Zvolte obor, který je Vám blízký a při studiu můžete vyzkoušet stáže v různých firmách a zkusit si více prací, což Vám může pomoct v rozhodování, co by pro Vás bylo ideální. V rámci studia univerzity často nabízejí i kredity za splnění určité praxe, čímž rovnou zabijete dvě mouchy jednou ranou! Délku i intenzitu stáže si můžete zvolit sami, klidně i jen na měsíc. Dost času na poznání firmy a činností, které daná pozice obnáší, ale málo na to, abyste neměli čas na nic jiného! 

Nemusíte se bát, že obor, který si na vysoké škole vyberete, budete muset celý život praktikovat. Je spousta vysokoškolských absolventů, kteří se vypracovali na nejvyšší pozice v oborech, které nestudovali. V praxi nejlépe poznáte Vaše klady i zápory a zjistíte, na co se hodíte a na co naopak ne. Nebojte se tedy postupně objevovat a zkusit si (třeba brigádně) práci na více pozicích. Třeba zjistíte, že by Vás bavilo něco, co by Vás dříve nenapadlo. :)

Vzdělání si můžete doplnit i později při práci. Je to ale krajní řešení a obecně ve společnosti panuje názor, že je dobré se vzdělat za mlada, než se po nocích připravovat na zkoušky hned po tom, co uložíte děti do postele.

Pozic pro absolventy je víc než dost a firmy rády zaměstnávají mladé uchazeče, kteří se chtějí naučit nové věci a zlepšovat se ve více směrech. Proto se nemusíte bát, že byste práci nenašli. V našich končinách je práce víc než dost! :)


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.