Please enable JS

Jak na online pohovor?

Jak na online pohovor?
Jak na online pohovor?
17. Červen 2022

Online pohovory jsou čím dál tím populárnější. Netřeba dlouho cestovat na místo pohovoru, ztrácet čas úkony, které normálně s pohovory souvisejí. S personalistou si zkrátka přes domluvenou platformu zavoláte a absolvujete pohovor z pohodlí domova. Na co si při online pohovoru dát pozor a čemu se vyhnout? Tyto otázky a spousta dalších se Vám jistě v souvislosti s tímto tématem mohou honit hlavou. My Vám s nimi pomůžeme. Jdeme na to!

Takže se ucházíte o práci, poslali jste svůj životopis personalistovi a on se Vám ozval s žádostí o online pohovor. Co teď?

V prvé řadě samozřejmě budete potřebovat zařízení, které Vám umožní hovor zrealizovat. Jedná se buď o smartphone, notebook nebo stolní počítač. V každém případě budete potřebovat funkční mikrofon a kameru. Nezapomeňte tedy zkontrolovat jejich funkčnost. Oplatí se také mít s online hovory zkušenost, jelikož Vaše připojení může být pomalé a bude tak docházet k různému šumu a zasekávání. Pokud jste tedy online hovor nikdy nezkoušeli, doporučujeme před pracovním pohovorem zkusit hovor například se známým, abyste si ověřili, že na Vaší straně funguje vše tak, jak má.

Technologické a fyzické prostředí

Platforem, které se pro hovory využívají, je nepřeberné množství. Některé vyžadují mít nainstalovanou aplikaci, jiné ne. Z nejvíce používaných je to například WhatsApp nebo Teams a Teamio přes Google Chrom, Zoom, Webex, Whereby a další. V případě hovoru přes WhatsApp je třeba mít aplikaci nainstalovanou. Microsoft Teams Vám sám při pozvánce k hovoru nabídne odkaz, přes který bude hovor umožněn, zrovna tak i velmi populární nástroj personalistů Teamio. Další platformy fungují na podobném principu.

Takže technologie máme vyřešené a fungují. Přejděme tedy k praktičtějším věcem. I při online hovoru, při kterém sedíte doma, je dobré dbát na oblečení. Způsobu oblékání jsme věnovali celý článek, který si můžete blíže prohlédnout zde. Specialitou online hovorů je však oblečení spodní části těla. Videokameru si totiž lze namířit tak, aby byla vidět jen vaše horní polovina. Nezanedbejte však i tu spodní, jelikož není nic vtipnějšího, než když se znenadání budete muset od kamery zvednout a pro něco si dojít a personalista uvidí to, co neměl. Například absolvujete pohovor ráno a jste ještě v pyžamu…

Také věnujte pozornost prostředí, ve kterém se budete nacházet. Ideální situace je, pokud personalista neuvidí Vaši neustlanou postel nebo neuklizený stůl. Proto například zvolte místo, ve kterém bude za Vámi jen stěna. Případně dnes aplikace typu Teams nabízí volbu přednastaveného pozadí. V nejlepším případě také zařiďte, aby Vás při hovoru nikdo nerušil. Personalista je samozřejmě také jen člověk, tak jistě promine křičící děti nebo štěkajícího psa. Vy byste však z toho mohl znervóznět, což není při pohovoru určitě příjemné.

Teď jste připraveni na online pohovor! No a jak na něm vlastně uspět? Jak udělat dojem a co si připravit? Náš článek Vám pomůže na pohovoru zazářit.

Chyběla Vám v článku nějaká informace a máte další dotazy? Napište nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.