Please enable JS

Český nešvar u pracovních pohovorů trvá: lidé chodí moc brzy

Český nešvar u pracovních pohovorů trvá: lidé chodí moc brzy
Český nešvar u pracovních pohovorů trvá: lidé chodí moc brzy
11. Leden 2024

Ve WOLIPu se jako recruiterky na pohovorech s uchazeči setkáváme s různými situacemi. Jednou z nich je situace, když uchazeč přijde na pohovor velmi brzo nebo spíše dříve než-li byl termín dohodnut. Dnešní život je velmi rychlý a ve firmách se často žije na minuty a vše je naplánováno předem. A tak je to i s pohovory. Na pracovní pohovor se připravte předem, ale rozhodně tedy nechoďte s velkým předstihem! Říkáme tomu nešvar, protože se opakuje velmi často a proto jsme se na toto téma trochu detailněji podívali. 

 

Copak nutí takového člověka, který hledá práci, chodit na pohovor třeba o 30 minut dříve, než-li je sjednaný termín ? 

Představte si, že se na pohovoru objevíte o půl hodiny dříve, než je stanovená doba. Pravděpodobně vůbec netušíte, co můžete svým brzkým příchodem takovému manažerovi způsobit. Ptáte se, co mu v té chvíli běží hlavou? 

Chaos. 

Zmatek. 

Co teď s kandidátem? 

Nemám čas to řešit🫣. 

Kam ho posadím? 

Která zasedačka je volná? 

Kdo se o něj postará? 

Má někdo z kolegů čas? 

Božeee, proč je ten člověk tady tak brzy? 

Asi takto nějak vypadá myšlenková mapa manažera, který má pevný harmonogram, a takový neplánovaný příchod ho může naprosto vykolejit.

A co má dělat takový recruiter či náborář, který má během dne jeden pohovor za druhým? A co když  se několik kandidátů objeví na pohovoru dřív? Následuje stres, chaos, zmatek a vytváří se fronty. Stejně jako je to v lékařské ordinaci, kam se snad nikdo nikdy nedostane na přesně stanovený termín. 

Takže, co tím chtěl básník říct? Že je vlastně daleko jednodušší držet se stanoveného a předem dohodnutého času a pak jsou všichni spokojeni. A stačí tak málo, …

Pojďme se ale na tento nešvar podívat z psychologického hlediska:

Lidé, kteří přicházejí na schůzky výrazně dříve nebo později, mohou to dělat z různých důvodů. Když někdo přijde na pohovor o půl hodiny dříve a dožaduje se pozornosti, může to naznačovat několik věcí, například: 

1. Nedostatek porozumění sociálním normám. Příchod na pohovor mnohem dříve, než je domluveno, může naznačovat, že dotyčný nemá plně osvojené sociální a profesionální normy, které se obvykle dodržují.

2. Úzkost nebo nervozita. Někteří lidé mohou přijít mnohem dříve kvůli nervozitě nebo úzkosti spojené s pohovorem, což je nutí chtít být na místě co nejdříve.

3. Přehnané nadšení nebo motivace. Přicházet předčasně může být také znakem nadšení nebo silné motivace získat danou pozici. Opak však může být pravdou.

4. Potřeba kontroly. Někteří lidé se mohou snažit ovládnout situaci nebo udělat dojem tím, že přijdou velmi brzy, čímž vyvíjejí tlak na zaměstnavatele. A co je ještě horší, většinou se tito adepti dožadují pozornosti. 

5. Nesprávný odhad času. Možná šlo o nesprávný odhad času potřebného k cestě nebo o chybu v plánování.

Je důležité si uvědomit, že chování jednotlivce může být ovlivněno mnoha faktory a nemusí vždy odrážet jejich skutečné záměry nebo schopnosti. V kontextu pracovního pohovoru je dobré posoudit celkový dojem a kompetence kandidáta, ne jen čas jeho příchodu, to je samozřejmé. Ovšem pojďme si říci, že každý z nás chce být v klidu a v pohodě a v případě uchazeče o práci, nám jde o úspěch.

Takže výsledná rada zní: Na pohovory choďte včas. Stane-li se Vám, že dorazíte dříve, raději počkejte na vrátnici, poseďte si na recepci nebo vyhledejte prostor, kde v klidu naberete energii a srovnáte si myšlenky a ve správný čas se vydáte na místo. 

A to je celé. 

Přejeme mnoho štěstí u pracovních pohovorů a pokud se potřebujete poradit, neváhejte se na nás obrátit. Jsme Vaši parťáci při hledání práce ✌️. 


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.