Please enable JS

Hledáte novou práci? Pak vás určitě čeká preselektivní telefonát

Hledáte novou práci? Pak vás určitě čeká preselektivní telefonát
Hledáte novou práci? Pak vás určitě čeká preselektivní telefonát
26. Únor 2024

Určitě to znáte. Na internetu objevíte skvělou pracovní nabídku, úplný „dream job“, tak okamžitě najdete v počítači životopis a odpovíte.

Jakmile tak učiníte, je velká pravděpodobnost, že se vám ozve recruiter či personalista v  rámci „preselektivního hovoru“, který spočívá v představení firmy, pozice a sdělení dalších potřebných informací, které vás připraví na osobní setkání s potenciálním zaměstnavatelem. V článku představíme nejen celý proces, ale poradíme vám, jak se na hovor připravit! 

Preselektivní telefonát lze chápat jako takové „nulté kolo“ před osobním pohovorem u možného zaměstnavatele. Preselekce kandidátů probíhá již před samotným telefonátem, a to protříděním obdržených životopisů, které odpovídají požadavkům obsazované pozice.

Preselektivní hovor můžete očekávat přímo od firmy, do které jste zaslali svůj životopis, není to ale vždy pravidlem. V případě personální agentury, která zprostředkovává nábor do kmene firmy, jsou preselektivní hovory běžným procesem. V  případě WOLIPu dělají naše recruiterky preselektivní telefonáty pro to, aby vám předaly veškeré informace o pozici, ověřily informace v životopise a zjistily vhodnost na obsazovanou pozici a navedly vás k  dalším krokům. Celý hovor přitom trvá menší desítky minut, v případě online pohovoru až hodinu. Pokud se hlásíte na pozici s  nutnou jazykovou vybaveností nebo manažerskou pozici, vaše úroveň bude v  takovém případě ověřena krátkým rozhovorem v daném jazyce. Jelikož v  rámci RPO, znají naše recruiterky firmu a prostředí osobně, mohou vám podat detailní, reálné a pravdivé informace o kolektivu a náplni práce, a současně lépe odhadnout, zda jste tím správným kandidátem pro zaměstnavatele. 

Pojďme si nyní představit situaci, kdy vám volá recruiter. Rozhodně se není čeho bát! Jak jsme řekli na začátku, cílem preselektivního telefonátu je představit nabízenou pozici a připravit vás na osobní pohovor se zaměstnanci dané firmy (nejčastěji s  personalistkou a tzv. hiring manažerem, tedy osobou, která na své oddělení hledá dalšího člena, např. manažer kvality, vedoucí zákaznického servisu atd.).   

Jakmile vám budou volat naše šikovné recruiterky Alexandra, Hanka, Klára nebo Lucie, v  prvé řadě vám krátce představí naši personálku a poté již konkrétní firmu, jež může být vaším novým potenciálním zaměstnavatelem. Připravte se na otázku „Proč jste se rozhodl/a podat žádost na tuto pozici? Co Vás zaujalo?“. Zde máte prostor vyjádřit, v  čem jste silní. Nezapomeňte také představit své dosavadní pracovní zkušenosti. Možná řeknete věci, které jste zapomněli doplnit do životopisu, ale sehrají důležitou roli ve vašem obsazení a doporučení dále.   

V  dalším kroku vás recruiterky seznámí s obsazovanou pozicí, náplní práce včetně požadavků a benefity firmy. Nejste-li ve výpovědní lhůtě, opět to není žádný problém. Většina firem si na nově příchozí zaměstnance počká, i tak se vás zeptáme na datum možného nástupu.

Důležitým tématem je samozřejmě mzda, která ne vždy bývá uvedena v  inzerátech, v  čemž mají naši slovenští bratři výhodu. Slovenský zákoník práce totiž udává zaměstnavatelům povinnost uvádět výši mzdy už v  případě zveřejnění pozice. V  České republice většina zaměstnavatelů udává výši předpokládané mzdy v  určitém rozmezí, které se vztahuje k tomu, jste-li spíše orientováni na juniorní či seniorní pozici. Recruiterky s vámi proberou otázku ohledně požadované mzdy. Pokud si řeknete moc,poví vám to. Naopak, pokud si řeknete zbytečně málo, vysvětlí, jak byste se měli ohodnotit a proč si říct více. 

Pamatujte, když vás recruiter zastihne ve chvíli, kdy nemůžete telefonovat, nic se neděje! Slušně vysvětlete, že nyní nemůžete mluvit a společně se domluvte na příštím hovoru. Vaše pozornost by měla být plně věnována probíhajícímu hovoru, proto v takovém případě omezte jakékoliv šumy, které by vás mohly rozptylovat (např. stres, že jste v  práci a někdo Vás uslyší, děti, hlučné prostředí, televize, apod.). 

Nezapomeňte na to, že preselektivní telefonát vás především připraví na ostré kolo přijímacího pohovoru, případně zjistíte, že tato pozice nesplňuje to, co jste očekávali.   

Pokud máte na nás jakékoliv dotazy v  rámci náboru, neváhejte se obrátit na naše milé recruiterky, které vám rády poradí.  

Váš WOLIP team 


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.