Please enable JS

Ženy vedou cestu všem: včera, dnes a zítra, nejen 8. března

Ženy vedou cestu všem: včera, dnes a zítra, nejen 8. března
Ženy vedou cestu všem: včera, dnes a zítra, nejen 8. března
11. Březen 2024

Mezinárodní den žen, který se slaví 8. března má své kořeny na počátku 20. století v Severní Americe a Evropě. Původně byl tento den spojen s hnutím za práva žen, sociální spravedlnost a rovnoprávnost.

Předzvěstí MDŽ byl Národní den žen, která se oslavoval v roce 1909 ve Spojených státech amerických, na počest stávky textilních dělnic v New Yorku předchozího roku, kde ženy protestovaly proti pracovním podmínkám.

K návrhu pro vznik Mezinárodního dne žen, se vrátíme do roku 1910 do dánské Kodaně. Za hlavní aktivistku této (dnes už) tradice je považována Klára Zetkinová, socialistická politička, novinářka, učitelka a bojovnice za ženská práva. Její návrh byl jednomyslně přijat a první mezinárodní oslava se konala o rok později v několika zemích, včetně Rakouska, Dánska, Německa a Švýcarska.

Během následujících let byl Mezinárodní den žen oslavován různými způsoby, často spojený s bojem za práva žen k volbě, práci a rovnosti. Uznání a oslavy se začaly postupně rozšiřovat do celého světa s podporou Organizací spojených národů a jinými mezinárodními organizacemi. OSN oficiálně začala den oslavovat v roce 1975 a každoročně vyhlašuje specifické téma, které odráží současné výzvy a úspěchy v oblasti práv žen a rovnosti pohlaví.

Dnes je Mezinárodní den žen příležitostí oslavovat úspěchy žen ve všech oblastech života, upozorňovat na stále přetrvávající nerovnosti a diskriminaci a inspirovat k akci na podporu rovnosti pohlaví a posílení práv žen po celém světě. Oslavy zahrnují širokou škálu aktivit, od symbolických gest až po politické demonstrace, a odráží kulturní, sociální a politické charakteristiky každé země a regionu.

V České republice bývá Mezinárodní den žen označován socialistickým svátkem. Symbolem pro tento den byly rudé karafiáty, alkohol, chlebíčky, usměvavé soudružky a soudruzi, dětská přáníčka a bouřlivé oslavy. Dnes se tento den slaví uvolněněji a individuálně. Neodmyslitelně k tomuto dni patří obdarování kyticí nebo bonboniérou. Některé velké firmy zachovávají tradici a svým zaměstnankyním darují rudý karafiát nebo růži.

V některých zemích mají tyto oslavy specifický charakter a tradice, pojďme si některé z nich představit:

V zemích Východní Evropy se Mezinárodní den žen často oslavuje podobně jako kombinace Valentýna a MDŽ.  Ženy dostávají květiny a dárky od mužů ve svém životě, ať už jde o rodinné příslušníky, přátele nebo kolegy.

I když v Číně není Mezinárodní den žen státním svátkem, některé společnosti dávají svým zaměstnankyním půldenní volno, aby ocenily jejich přínos.

V Itálii je tradicí, že muži dávají ženám žluté mimozy. Tyto květiny jsou symbolem oslav a solidarity mezi ženami.

Ve Spojených Státech Amerických se často konají různé akce, jako jsou pochody, přednášky a diskuse, které zdůrazňují významný přínos žen k sociální, ekonomické, kulturní a politické sféře.

Ve Španělsku se v bohužel radostně neslaví. V posledních letech se tu konají velké demonstrace a stávky, které volají po rovnosti pohlaví a konci genderového násilí.

V Turecku a středoasijských zemích se také slaví MDŽ, ačkoliv povaha oslav se může lišit v závislosti na regionu, od rodinných setkání po veřejné akce a demonstrace za práva žen.

Ve Spojených Arabských Emirátech se Mezinárodní den žen oslavuje různými aktivitami a akcemi, které podporují a oslavují ženy. Například v Dubaji se konají různé akce, jako jsou umělecké třídy, setkání s úspěšnými ženami nebo speciální akce v obchodech, které podporují ženská práva a empowerment. Země má silnou tradici podpory žen ve vzdělání a profesionálním životě, což je vidět na vysokém počtu žen ve vědě, technologiích a vzdělávání. Emiráty také pravidelně pořádají akce a nabízejí speciální nabídky jako slevy pro ženy na různé akce, k oslavě tohoto dne.


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.