Please enable JS

Nejčastější chyby u pracovního pohovoru a jak se jim vyhnout – část první

Nejčastější chyby u pracovního pohovoru a jak se jim vyhnout – část první
Nejčastější chyby u pracovního pohovoru a jak se jim vyhnout – část první
08. Červenec 2022

Pracovní pohovor je jednou z nejdůležitějších částí při hledání nové práce. Pokud Váš životopis personalistovi padne do oka, pozve si Vás na pohovor. Jediná schůzka může být klíčem k vysněné práci, proto je na místě udělat co nejlepší dojem. Jak předejít zbytečným nedorozuměním, které by snížily Vaši šanci na úspěch? Pojďme se kouknout na ty nejčastější chyby na pohovorech a jak se jim vyhnout.

Nechoďte dříve než 5 minut před dohodnutým časem

Velmi často se stává, že uchazeči ve stresu přicházejí na pohovor přehnaně brzy a pak se dožadují pozornosti potenciálního zaměstnavatele dříve, než bylo plánováno. 

Tato malá drobnost může mít velký dopad na první dojem, kterým na potencionálního zaměstnavatele zapůsobíte. Ten totiž může řešit jiné záležitosti nebo se teprve připravovat na pohovor. Přijďte tedy jen pár minut před dohodnutým časem. Pokud na schůzku nestíháte přijít včas nebo nedorazíte vůbec, kontaktujte personalistu a omluvte se.

Zapamatujte si, za kým jdete

Příjemná rozhodně není ani situace, když si zapomenete poznačit kontaktní osobu a na vrátnici se následně pátrá, kdo je onen záhadný potenciální šéf. Proto si vždy zapamatujte jméno osoby, která Vás z firmy na pohovor pozvala. V případě personální agentury byste měli obdržet informace, kdo s Vámi na pohovoru bude a na tuto osobu se při příchodu odkazovat.

Zjistěte si informace o firmě a o pozici

Další zásadní problém může být, když se personalista zeptá na standardní otázku a Vy na ni neumíte odpovědět. Rozhodně si nezapomeňte zjistit co nejvíce informací o firmě, do které se hlásíte. Neopomeňte ani požadavky na pozici, o níž máte zájem. Popis pracovní pozice si můžete vytisknout a přinést s sebou a při pohovoru na něj odkazovat. Pokud posíláte více životopisů, snadno se Vám firmy zamotají. Proto přípravě věnujte dostatek času. Nic neudělá větší dojem, než když víte, jaké má firma plány a kam směřuje.

Jaké otázky na pohovoru mohou zaznít?

  • Proč se hlásíte právě k nám?
  • Co Vás na této pozici zaujalo?
  • Proč odcházíte z minulé práce?
  • Proč hledáte novou práci?
  • Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?
  • Co se Vám povedlo v profesním životě?
  • Co se Vám naopak nepovedlo?
  • Jaké máte zájmy?
  • Jak kompenzujete stres v práci?

Toto bylo pár našich základních rad, jak u pohovoru zazářit. Máme jich však pro Vás o moc více! Pokračování si přečtete tady.

Chyběla Vám v článku nějaká informace a máte další dotazy? Napište nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.