Please enable JS

Je životopis přežitek, nebo nutnost?

Je životopis přežitek, nebo nutnost?
Je životopis přežitek, nebo nutnost?
29. Červenec 2022

Pro nás náboráře/recruitery a personalisty je stále životopis nutností. Položme si otázku, na základě čeho máme uchazeče posoudit? Samozřejmě, že osobní rozhovor se zájemcem o práci je aktivita, která dotváří výsledný obraz o kandidátovi. Nicméně bez životopisu máte jen malou pravděpodobnost se na přijímací pohovor dostat. My doporučujeme strukturované životopisy, kde jednoduše vyplníte uvedené kolonky. Na internetu existuje spousta šablon, které vám s tvorbou životopisu pomohou.

Uchazeči o práci často řeší, jestli a kam mají umístit do životopisu svoji fotku.

Pro personalisty/náboráře však není fotka to nejdůležitější, nicméně špatně zvolená fotka může mít vliv na to, zda si vás personalista na pohovor pozve, nebo ne. Takový český nešvar je dávat si fotku, která neodpovídá realitě, třeba 10-20 let starou. A dělají to nejen ženy, ale i muži 🤓. Tomu se rozhodně vyvarujte. Rozhodně není správně, když se po vašem příchodu musí personalista ujišťovat, kdo to vlastně přišel.

Další nezbytnou věcí je uvést na sebe kontakty. Hlavně správné telefonní číslo nebo e-mail, na kterých budete k zastižení. Bez těchto bodů je další postup ztracen. Mezi další body patří vzdělání, vystudovaný obor a pracovní zkušenosti. Pokuste se pracovní zkušenosti řadit chronologicky, a to od té aktuální po nejstarší.

Uveďte název zaměstnavatele, pracovní pozici, kterou jste ve firmě zastávali nebo ještě zastáváte a pak se rozepište, co je (nebo bylo) náplní práce. Tento bod je prakticky nejdůležitější informace v celém životopise.  Uveďte informace, které si při osobním pohovoru budete schopni obhájit.

Nezapomeňte na detaily

Dále uveďte detaily typu s jakými nástroji, stroji či software máte zkušenosti a jaké světové jazyky ovládáte. V tomto bodě stačí napsat, do jaké míry daný jazyk ovládáte. Není třeba se však podceňovat nebo naopak přeceňovat. Doporučujeme psát jen pravdivé a obhajitelné informace. Nikdy nevíte, na koho narazíte a kdo vás bude znát. A co se týče vizualizace, pamatujte “ v jednoduchosti je krása” a recruiter je profesionální čtenář životopisů a zajímá ho hlavně obsah. Forma je v tomto případě druhotná 😉.

Pokud potřebujete s životopisem poradit, neváhejte a obraťte se na nás. Rádi Vám pomůžeme s tím, jak ho dovést k dokonalosti.

A jak na pohovoru zazářit? Jak se vyhnout těm nejčastějším chybám se dočtete zde.

Chyběla Vám v článku nějaká informace a máte další dotazy? Napište nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.