Please enable JS

Vznik personálních agentur v ČR

Vznik personálních agentur v ČR
Vznik personálních agentur v ČR
18. Listopad 2022

V našem minulém článku jsme si ujasnili, jak vlastně personální agentury vznikly ve světe. Co jim předcházelo a kdy nadešel jejich rozmach. V dnešním článku se zaměříme na historii personálních agentur v České republice. Kdy začaly vznikat? Jak to s nimi bylo v průběhu let? A jak je proměnil internet? Náše hodina dejěpisu právě začíná!

Začátky

První personální agentury se začaly objevovat z kraje 90. let minulého století. Pád komunismu totiž znamenal možnost rozšíření zahraničních společností, které se s chutí jaly zakládat centrály na našem území. Nových pracovních příležitostí tak bylo až až a bylo třeba je zaplnit. Zahraniční agentury samozřejmě nelenily a přesídlily spolu s firmami, se kterými již řadu let spolupracovaly. Tak vznikly první pobočky zahraničních personálních agentur u nás. 

Agentury práce je hbitě následovaly, protože přišla poptávka i po pružné pracovní síle, která by doplnila stálé zaměstnance v době sezóny, kdy bylo potřeba zvýšit produkci. Agenturní zaměstnávání tak přišlo i k nám, přestože do té doby bylo rozšířené hlavně v zahraničí.

Nicméně reálné začátky personálních agentur v českých luzích a hájích také znamenaly velkou edukaci zaměstnavatelů, kteří na tento typ služeb nebyli zvykli. Ba co více, na placené služby agentur většinou firmy reagovaly slovy: „Proč vám budu platit, když jsou úřady práce plné lidí a zadarmo?“ Takže ač to vypadá v dnešní době úplně jinak a personálky jsou vnímány jako běžná součást pracovního trhu v Česku, počátky pro většinu agentur byly velmi krušné a nelehké. Nehledě na to, že v 90.letech byl nejmodernější výdobytek kancelářské techniky fax, pevná linka a telefonní seznam.  

Přelom tisíciletí 

Po hospodářské recesi, která přinesla velký zájem uchazečů o zaměstnání, se agentury na sklonku roku 1999 začaly specializovat na určité typy pozic nebo na headhunting. No a pak přišel internet, který zamíchal kartami snad úplně všech. 

Až do roku 2004 u nás chyběl legislativní rámec, který by agenturní zaměstnávání upravoval. Proto se agentury řídily tehdejším zákoníkem práce z roku 1965, který byl opravdu nedostatečný. Následně tedy přišla první právní úprava, která zakázala dočasné přidělení pracovníka mezi dvěma zaměstnavateli vyjma licencovaných agentur práce, čímž jich začalo vznikat více a více. Byly to však převážně pracovní, než personální agentury.

Internet

Vraťme se ještě na chvíli k internetu, který na společnosti jako jsme my měl velký dopad. Díky nové možnosti okamžité aktualizace dat, většímu množství nabízených informací uchazečům, pracovním portálům a webovým stránkám agentur se celý proces náboru velice zrychlil a zjednodušil. S příchodem sociálních sítí se pak recruitment přesunul definitivně do online prostředí. 

Se začátkem krize v roce 2008 opět stoupla poptávka po flexibilních pracantech, po čtyřech letech přišla recese až jsme se dostali do dnešních dní, kdy převažuje nabídka práce nad poptávkou. Umění zaujmout uchazeče je tak důležitější, než kdy dříve.

A tím končí naše hodina dějepisu! Doufáme, že jste se něco nového dozvěděli. A jak to je s historií agentur ve světě? Na to se můžete mrknout ZDE.

 

Chybělo Vám něco v článku a máte další dotazy? Ozvěte se nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.