Please enable JS

Jak si na pohovoru říct o mzdu

Jak si na pohovoru říct o mzdu
Jak si na pohovoru říct o mzdu
01. Červenec 2022

Otázka peněz je pro většinu z nás velmi nekomfortní situace. Neznáme člověka, který by byl schopen se bavit o mzdě úplně v klidu, zejména u pracovního pohovoru. Jak nezamrznout, když přijde řeč na Vaši představu o výplatě? Jak správně reagovat a kdy se ozvat? Poradíme Vám.

Co dělat, když tato otázka přijde? Možností je hned několik.

Pokud jdete na pohovor prostřednictvím personální agentury, máte „vyhráno”. Tuto agendu za vás řeší recruiter. Jeho cílem je, aby diskuze o mzdě a o vašich mzdových požadavcích byla předem řešena se zaměstnavatelem. Pokud máte požadavky mimo nabídku, snahou recruitera je vyjednat pro obě zúčastněné strany ideální podmínky. A vy pak díky tomu nemusíte na pohovoru řešit, zda jste si řekli málo nebo moc.

Nicméně pokud jdete na pohovor na přímo bez recruitera, je třeba se na otázku na mzdu předem připravit a zvážit, zda-li jsou vaše představy firmou akceptovatelné. Pokud v inzerátu najdete i finanční nabídku, pak máte nápovědu a budete vycházet z rozpětí mzdy, kterou firma inzeruje. Snažte se držet rozpočtu, který je v inzerci. V zásadě se není třeba podhodnotit - byť by vaše mzda aktuálně byla nižší a to platí i naopak. Pokud máte o nabízenou pozici zájem, tak si neříkejte zbytečně vyšší mzdu, než firma uvádí. Nicméně pokud mzda uvedena není, pak musíte vždy odhadovat, zda se firmě za svých požadavků vyplatíte nebo ne. Tady je to spíše věštění z křišťálové koule.

Téma mzdy můžete vždy otočit a personalistovi položit otázku typu: „Jaká je vlastně vaše nabídka, v inzerátu tato informace chyběla.“ Pak si ušetříte nepříjemný moment z překvapení personalisty, který může být zaskočen vašimi vysokými požadavky. Pokud byste přeci jen chtěli být více připraveni, podívejte se na portál www.platy.cz, kde můžete mzdu odhadem zjistit.

Kdy položit otázku na mzdu?

Pokud možno nikdy. Počkejte si, až se personalista zeptá sám. Otázka platu je vždy o nabídce a poptávce. Většina zaměstnavatelů dnes zasílá nabídky mzdy buď přímo nebo prostřednictvím personální agentury. Pokud jste s nabídkou spokojeni, pak je stav značka ideál a nabídku můžete potvrdit a těšit se do nové práce.

Pokud spokojeni nejste, pak za vás výši mzdy může dojednávat recruiter, což je luxus. Protože jeho snahou je, aby se všechny strany úspěšně dohodly veškerých podmínkách. Pokud nejste spokojeni, jdete sami za sebe a vidíte, že firma o vás jeví zájem, řekněte si mzdu, za níž byste ke konkrétnímu zaměstnavateli rádi nastoupili. Případně se doptávejte, kdy a za jakých podmínek se můžete dostat na mzdu dle svých představ. Z naší zkušenosti můžeme říct, že většina zaměstnavatelů se v dnešní době snaží s kandidáty domluvit.

Občas se stává, že vám firma udělá nabídku hned na pohovoru a vy se můžete cítit zaskočeni. Přeci jen nervozita na pohovorech hraje svou roli. Abyste se nerozhodli špatně, doporučujeme si vzít čas na rozmyšlenou a určitě požádejte, aby vám firma nabídku poslala e-mailem. Doma si v klidu s kalkulačkou v ruce můžete spočítat, zda je pro vás nabídka vhodná či nikoliv.  Pokud máte svého recruitera, pak máte výhodu, že s ním tuto agendu můžete probrat a můžete tak využít jeho zkušenosti z trhu práce.

A jak na pohovoru zazářit a vyhnout se nejčastějším chybám? Čtěte zde.

Chyběla Vám v článku nějaká informace a máte další dotazy? Napište nám!


Kontaktujte nás

Odesláním souhlasím, aby společnost WOLIP s.r.o. jako správce zpracovávala moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.